Multinational team wins Shenzhen Natural History Museum project

The $496m project will upgrade the museum's design to a apectacular architectural river

A team made up of Copenhagen’s 3XN, multinational B+H and China’s Zhubo Design, has won the competition for redesigning Shenzhen’s 42,000 sq. m Natural History Museum in southeast China.

Located adjacent to the Yanzi Lake in the Pingshan district, the 100,000 sq m facility will be dedicated to interpreting the laws of natural evolution, as well as showcasing the natural environment of Shenzhen. Apart from learning about natural history and science, the building is also a community hub that encourages residents to make the most of the rooftop park and outdoor activities. 

The ambitious structure is called ‘Delta’ after the Pearl River Delta and is designed to rise seamlessly from the river with an accessible green rooftop for visitors to soak in the natural setting. As 3XN declared, the dynamic shape has been inspired by a river stream that has a new view, a new bend, a new discovery at every turn. Similarly, the museum too will have different views at every turn overlooking the surrounding park, hills, and lake from the viewing terraces. A news article published in March reported that the total investment in the project was to be $496m and that excludes the cost of acquiring a wide range of specimens - animals, plants, minerals, and fossils - that will be on display throughout over 365,000 square feet of exhibition-dedicated space.

The unique flowy form leads guests from the lush gardens to a ‘cave’ inspired passage that is connected to the museum lobby, multiple cafes, and other indoor common areas. Apart from learning about natural history and science, the building is also a community hub that encourages residents to make the most of the rooftop park and outdoor activities. The 42,000 square meter facility will be set up right next to the picturesque Yanzi lake in the Pingshan district of Shenzhen, and beautifully blends function, concept, structure, and material with the space it is in - fitting for a building dedicated to the laws of nature!

A 15-strong shortlist was selected from 70 teams that entered the design competition.

Similar articles